Massagestol – Vad ska man leta efter?

massasjestol kjøpsguide

Att göra stora inköp kan vara lite stressande, och när du köper en massagestol som har fler funktioner än din telefon samtidigt som den kan kosta tre gånger så mycket, vill du vara säker på att du gör rätt val.

Det är därför vi har skapat denna köpguide.

Det finns flera märken och massagestolstyper, och varje typ är designad för att lösa en specifik utmaning. Så, hur bestämmer du vilken stol som erbjuder dig det du behöver, och vad är skillnaden mellan en billig massagestol och en dyr?

Först börjar du med att förstå grunderna. Här går vi igenom vad du ska leta efter när du köper en massagestol och tar upp var och en av de viktigaste aspekterna av detta föremål som kan påverka ditt beslut, inklusive pris, program, användarproblem, hälsofördelar, etc. När du köper en massage stol kan det vara värt att titta på den här guiden.

Här kan du läsa mer om:

 

Vad är en massagestol?

Massagestolar har funnits mycket längre än du kanske tror. Massageterapi har varit en praxis i tusentals år. Vi har till och med sett det på platser som antikens Grekland och Egypten. Sedan dess har massage använts för att hantera smärta, skador, minska stress, behandla mild ångest, öka avslappningen, sänka blodtrycket och mycket mer.

Från akupressur och zonterapi till shiatsu och djupvävnad, massage har lika många stilar och tekniker som det finns fantastiska funktioner i våra massagestolar! Runt 1950-talet i sin mest igenkännliga form har massagestolar vuxit från en enkel hjul- och vevmekanism till avancerad teknik som använder elektroniskt styrda rullar som kan justera storlek och form.

Den moderna massagestolen är en imponerande blandning av innovationer och nya designfunktioner som alla bidrar till målet att hjälpa dig att slappna av och njuta av en lugnande massage.

Låt oss nu gå ännu djupare och undersöka de nya funktionerna du hittar i de flesta moderna massagestolar.

Massasjekuler massasjestol ryggen

Vanligaste funktionerna

Tillverkare av massagestolar strävar alltid efter att förbättra kulornas djup och noggrannhet för en djupare, mer exakt massageupplevelse. Med det i åtanke ser du att det finns stolar som erbjuder tredimensionella alternativ – 2D, 3D och 4D. Var och en av dessa rullningsmekanismer är utformade för att penetrera till olika nivåer.

2D massagestol

Någon som inte använder en massagestol särskilt ofta eller någon som inte är ute efter en exceptionellt djup massage kommer med största sannolikhet att njuta av en massagestol med ett 2D-system. 2D-massagesystemet är den traditionella designen som har funnits längst. Den masserar ytmusklerna och ryggen utan att nå de djupare musklerna. Dessa rullar är minst intensiva.

3D massagestol

Ett 3D-massagesystem tar det ett steg längre och finns i de flesta massagestolar som släpps idag. Detta ger massage djupt in i musklerna på axlar och rygg och blir därmed mer intensiv.

Dessa rullar kan sticka ut längre från banan i ett försök att massera platser som vanligtvis försummas av den genomsnittliga massagestolen, inklusive den övre delen av nacken och axeln.

4D massagestol

För att få största möjliga penetration och den mest exakta massagebehandlingen ger 4D-rullar användarna en djupvävnadsmassage. Dessa 4D-rullar kan vända och slå i olika vinklar som 3D-rullarna inte kan. Intensiteten på massagen är relativt konsekvent mellan dessa två alternativ. Vi erbjuder endast massagestolar med 4D massagekulor för optimal behandling.

När du överväger dessa alternativ, kom ihåg att många massagestolar kan justeras med hjälp av en fjärrkontroll för att styra massagens intensitet, så att du kan välja hur långt du vill att rullhuvudena ska sticka ut. Den här funktionen kommer dock inte att kunna göra en 2D-massage mer intensiv än dess kapacitet, och 3D- och 4D-massagen kommer att förbli stark.

För en mer grundlig titt, se denna artikeln.

Massasje L track massasjestol

Massagespår

Det finns tre typer av massagebanor – S-spår, L-spår. Dessutom börjar några nyare massagestolar som massagestolen Mazzetti Pro kombinera båda dessa spår för att skapa en ännu bättre massageupplevelse för hela kroppen.

S-spår

Den ursprungliga spårdesignen är S-spår. Denna följer ryggraden och fokuserar på olika delar av ryggen. L-spår använder samma spårdesign i kombination med en längre spårlängd för att ta massagen ett steg längre.

L-spår

Medan vissa S-spår-designade stolar når längre upp i nacken, är det som skiljer dessa spår deras förmåga att nå sätesmuskeln och hamstringmusklerna. L-spår, uppkallad efter formen den gör inuti stolen, sträcker sig från nacken ned till nedre delen av ryggen och sedan under sätesmuskeln och låren.

Den här funktionen kan vara bra för någon som vill inrikta massagen på sin nedre rygg och ben, och är villig att betala lite mer för dessa funktioner, eftersom S-spår massagestolar ofta är dyrare.

För mer information, kolla in artikeln: Allt om massagespår.

massage chair

Zero Gravity 

Allt fler vill ha en massagefåtölj som har en liggfunktion, även kallad zero gravity. Alla kan dock inte ligga i nolläget. Denna position, introducerad av NASA, uppnås när dina ben höjs till en nivå över ditt hjärta. Syftet med denna position är att avlasta en del av belastningen på dina leder orsakad gravitationen, vila din kroppsvikt på stolsryggen och få maximal nytta av massagen.

En mer avslappnande, djupare massage genom hela kroppen uppnås genom denna optimala position. Det finns flera massagestolar som automatiskt vilar i detta läge när du väljer ett specifikt program.

Varför är en Zero Gravity massagestol bättre än en traditionell massagestol?

Som du säkert kan gissa vid det här laget är gravitationsfunktionen något som gör en massagestol väl värd den höjda prislappen. Du får en massagestol som kan luta sig tillbaka i en position som inte bara är bra för en djupare massage, utan positionen kan även hjälpa ryggraden och lederna att dekomprimeras, vilket lindrar ryggsmärtor och ledstelhet. Nolläget tros också vara den position som ger minsta möjliga tryck på nedre delen av ryggen.

Mazzetti erbjuder naturligtvis denna funktion så att du får bästa möjliga upplevelse när du njuter av en massage från en av våra massagestolar.

Här kan du läsa mer om Zero Gravity.

Fot och vadmassage

Fot och vadmassage har blivit en favorit för många konsumenter och finns nu ganska ofta i en medelstor till stor massagestol. Om du är på fötter hela dagen eller arbetar i ett fysiskt krävande jobb kan en fotmassage göra din kväll mycket bättre. 

Det finns flera stolar som erbjuder avancerad zonterapimassage för fötterna, och flera till som även erbjuder massagekudde på benen. Denna behandling kan lindra smärta och öka cirkulationen till de nedre extremiteterna.

Många av fot och vadmassage kulorna kan också justeras för intensitet, och vissa erbjuder en automatisk justering av benstödet. På så sätt kan du vara säker på att massagepositionen och styrkan är precis vad du vill att den ska vara. För mer information om den här funktionen, klicka här.

Massagestol – Uppvärmning

Värme och massage erbjuder liknande fördelar, och när de kombineras kan dessa två terapier bygga på varandra för att ge en ännu bättre upplevelse. De arbetar båda för att förbättra blodflödet, och massage kan hjälpa till att befria kroppen från uppbyggda gifter. Tillsammans arbetar den förbättrade cirkulationen för att släppa ut gifterna ännu bättre.

Dessutom arbetar både massage och värme för att förbättra muskelflexibiliteten vilket kan hjälpa till att minska smärta och begränsad rörlighet. Artrit, djup vävnadsskada, inflammation och muskelstelhet kan alla lindras av en uppvärmd massage.

Mazzetti erbjuder en massagestol med värmeterapi. Standarden för massagestolar är ländryggen, där värmeelementen sitter i nedre delen av ryggen.

Att känna sig väldigt varm när rullarna masserar dina knutar är en alldeles underbar känsla. Läs mer om fördelarna med värme här.

Massasjestol lufttrykksmassasje

Lufttrycksmassage – Massagekuddar

En kompressionsmassage med massagekuddar fungerar ofta på användarens lämmar med hjälp av ett system inbyggt i stolen. Denna typ av kompressionsmassage kan hjälpa till att lindra stelhet och öka blodcirkulationen. Kompressionsmassagen kan också stimulera lymfsystemet att ta bort gifter från kroppen ungefär som en traditionell massageburk.

Du kan vanligtvis justera intensitetsnivån för luftkompressionsmassagen, och ibland kan du rikta dem till de bakre rullarna med de manuella kontrollerna. Du kan också hitta en massagestol som använder massagekuddarna för att hålla dig på plats för ett stretchingprogram eller erbjuda en höftpress.

Denna skonsamma klämteknik är utmärkt för att ta itu med större områden som hela armar eller ben. Den kan även justeras för att ge en fastare massageteknik.

Hur skiljer sig lufttrycksmassage från andra massagetekniker?

Massagekuddar ger en kompressionsmassage, till skillnad från rullarna som knådar, rullar eller knackar. Medan massagekuddar kan simulera dessa tekniker genom att snabbt blåsa upp och tömma luft, utför rullar vanligtvis dessa åtgärder.

När du utför massagen blåser dynorna upp runt det riktade området, såsom armen eller handen, och komprimerar den genom att trycka ner och sedan släppa. Intensiteten varierar beroende på hur mycket dynan är uppblåst. Massagestolen från Mazzetti har hela 22 massagekuddar som kan justeras efter muskelgrupp och styrkenivå.

Läs mer om lufttrycksmassage här.

massasjestol body scan

Body Scan – Tekniken

Body Scan-tekniken ger dig den mest exakta massagen som är anpassad till din specifika kroppsstorlek och form. Kroppsskanning fungerar genom att använda sensorer och modern teknik för att registrera storlek, form och kurvor för varje användare. Detta gör att stolen kan anpassa massagen efter dina behov, och ser till att rullarna träffar alla rätta punkter.

Du kan fortfarande justera intensitet och placering om du också vill göra enskilda ändringar.

Kroppsskanning är en standardfunktion i de flesta massagestolar som släpps idag.

För att lära dig mer om kroppsskanning, klicka här.

Zero Space

Utrymmesbesparande teknik är utformad för att minska mängden utrymme du behöver för att återställa en massagestol. Det finns flera modeller tillgängliga som kan placeras endast några cm från väggen. Detta kan vara perfekt när du har ett mindre rum, och gör att du inte behöver placera stolen långt från väggen.

Vissa massagestolar kräver bara några centimeter för att luta sig tillbaka, medan andra fortfarande behöver cirka 30 cm, så det kommer att vara viktigt att leta efter stolar med de bäst platsbesparande funktionerna om ditt utrymme är begränsat.

Du kan placera massagestolen från Mazzetti endast 10 cm från väggen, och du kommer fortfarande att kunna använda alla funktioner.

För mer information om utrymmesbesparing, kolla in den här artikeln.

Mazzetti musikk

Bluetooth 

När vi går in i smarttelefonernas ålder börjar många tillverkare skapa stolar med Bluetooth för att förbättra användarupplevelsen. Det finns flera massagestolar som erbjuder inbyggda högtalare och synkroniseringsteknik som gör att du kan lyssna på din favoritmusik, ljudbok eller podcast direkt från din massagestol.

Här kan du läsa mer om Bluetooth-funktioner.

Justerbar intensitet

Folk gillar olika typer av massage, och dessutom gillar folk olika typer av massage olika dagar. Därför ger de flesta massagestolar på marknaden idag justerbar intensitet, hastighet, position och längd på din massage. Målet är att ge så mycket anpassning som möjligt för att hålla varje användare nöjd med sin upplevelse.

Massageintensiteten varierar också från massagestol till massagestol. Mazzetti massagestol har ett brett utbud av olika varianter för att du ska kunna anpassa massagen så mycket som möjligt utifrån dina behov.

Välj rätt massagestol för dig

När du väljer en massagestol måste du överväga alla ovanstående egenskaper och vilket syfte du vill att din stol ska tjäna, samt ytterligare några saker för att säkerställa att du blir nöjd med köpet av din helt nya massagestol.

Vilka funktioner från listan ovan är viktigast för dig? Gör en lista som du kan följa när du jämför stolar. Dessutom, vilka delar av din kropp behöver mest fokus och vilka typer av massage tycker du om?

Massasjestol - hvilken skal jeg velge

Pris

När man ska köpa något, speciellt en så dyr vara som en massagestol, är priset en viktig faktor. Vi vill att du ska veta det verkliga värdet av att köpa en massagestol kontra att få en vanlig massage.

Massage vs Massagestol

I genomsnitt kostar en massage cirka 10-15 SEK (nybörjarnivå). Börja titta på exklusiva spa och priset stiger snabbt. Det kan finnas sätt att få ett billigare pris genom kuponger och annonser.

Tänk också på att de första 5 till 10 minuterna av din massage är början, du ska kunna slappna av och omfamna massagen efter ca cirka 15 minuter. Så din 60 minuters massage har precis blivit 45 minuters avslappning. Dessutom sägs det att massagebehandling är bäst när du använder den flera gånger i månaden.

Detta kan vara en dyr, mycket tidskrävande process. Hela motsatsen till att koppla av.

Låt oss nu titta på en massagestol. Priset på en massagestol kan variera ganska mycket, beroende på vad du vill ha, men exempelvis Mazzetti massagestol kostar 34 990 kr.

Låt oss säga att du gick på en 90-minutersmassage varje vecka i ett år. Du kommer att spendera över 70 000, vilket beräknas till 15 SEK per minut.

Istället kan du spendera 15 minuter om dagen, varje dag, i din helt nya massagestol. Om du hade möjlighet att gå till ett spa 15 minuter om dagen, även för 15 SEK per minut, skulle det fortfarande vara 1 575 SEK i veckan och över 80 000 SEK på ett år.

Du kan få en otrolig massagestol för pengarna. En stol som är bekvämt placerad i ditt hem, så du slipper transporter till och från din massör/massös. Du skulle på bara ett halvt år spara pengar samtidigt som du får en stol med avsikt att hålla i flera år.

Massasjestol finansiering

Tillgänglighet

Nu när vi har diskuterat priset är det dags att titta på tillgängligheten. Låt oss gå tillbaka till spaet. Du har hittat ett populärt ställe med bra terapeuter. Allt börjar bra med de första mötena, men du måste boka tid vilket inte är optimalt om du har ett pressat schema.

Då får du reda på att de har stängt på söndagar eller stängt innan du lämnar jobbet. Nu har det plötsligt blivit ett jobb att få en massage. Äntligen, en dag vaknar du med stel nacke och undrar om du kan dyka in för ett snabbt 20 till 30 minuters pass.

Tyvärr har detta populära massageställe inga tider tillgängliga, men de finns nästa tisdag. Detta problem försvinner direkt när du har en massagestol hemma. Du kan snabbt hoppa in för ett 5-minuterspass innan jobbet.

Avsluta en lång dag med en avslappnande massage direkt i ditt vardagsrum. När du köper en massagestol får du tillgång till den när du verkligen behöver en. Det bästa är att du inte behöver försöka passa in i andras scheman.

Finansiering

En annan sak att tänka på när du är ute för att köpa en massagestol kontra att spendera pengar varje månad på massage är det faktum att du kan finansiera din massagestol när du handlar hos oss.

Vi erbjuder tydlig betalning till både företag och privatpersoner. Detta finansieringsalternativ har olika löptider och längder till olika priser, så det finns mycket att välja på när du behöver hjälp med att köpa en massagestol.

Hälsofördelar

En massagestol ger dig inte bara en avkopplande upplevelse. Det finns flera hälsofördelar med att få massage regelbundet, och även om många människor antar att det är bäst för sport- eller träningsskador, finns det så mycket mer än så.

Massageterapi kan hjälpa mot ångest, huvudvärk och stressrelaterad smärta. Det har också varit effektivt mot mer betydande hälsoproblem. Studier har visat att massage kan reglera både blodtrycket och påskynda återhämtningen efter en skada. Du kommer inte bara att få en avkopplande upplevelse, du kommer att förbättra din livskvalitet.

Ryggsmärtor

Eftersom massage är icke-invasiv och anses vara en mycket låg risk för de flesta, kan det vara en stor lindring för ryggsmärtor. Förutom fysiska fördelar har vissa typer av massage visat sig hjälpa psykologiskt genom avslappning och ökad produktion av kroppens må-bra kemikalier, endorfiner.

Detta kan vara användbart för personer med både ryggproblem orsakade av skador eller kroniska ryggsmärtor.

Chromoterapi

Chromoterapi är även känt som färgterapi och är en alternativmedicinsk metod som används för att framkalla avslappning. I en massagestol är färgen blå eller varmgul och placeras på sidan av stolen. Denna funktion läggs till i nyare modeller.

Vad gör den?

Färgterapilampor avger en mjuk nyans i rummet där din massagestol är uppställd. När du släcker lamporna skapar denna färg en ny avkopplande atmosfär som hjälper dig att släppa stress och börja producera de avslappnande hormonerna. Detta tillägg är bara en av funktionerna som skapar en holistisk massageupplevelse.

Det kan vara väldigt avslappnande att få den glödande färgen att lysa i ett dunkelt rum medan du får en massagestolsbehandling.

Inversionsterapi

Det är inte helt vanligt att hitta en massagestol som har funktionen noll gravitation vilket har blivit ganska populär. En ny funktion som läggs till i detta redan fantastiska alternativ är inversionsfunktionen. Även om det kan låta liknande, är det faktiskt ganska annorlunda.

Inversion lutar faktiskt stolen bakåt under horisontellt så att kroppen i sig är något inverterad, precis som namnet antyder.

Inverter betyder ”att vända upp och ner”, och en inversionsmaskin är designad för att vända användaren så att huvudet är ner och fötterna upp. Detta kan hjälpa ryggraden att sträcka ut eller dekomprimera med avsikten att det ska lindra ryggsmärtor.

Många kiropraktorer och fysioterapeuter använder inversion för att hjälpa sina klienter, och många av dessa klienter har talat positivt om praktiken. Nu börjar massagestolar införliva denna funktion i sin design för att hjälpa sina användare att uppleva en ännu högre nivå av ryggdekompression.

När du sitter i en massagefåtölj med denna funktion kommer det att kännas som att du lutar dig bakåt, som i gravitationen, och fortsätter sedan att dra sig tillbaka ytterligare tills du är förbi 180 graders markeringen. Du kanske känner att du ska glida av stolen, men massagekuddarna som håller dig på plats ser till att du inte gör det.

Musikterapi

Det finns många fördelar med att lyssna på musik under din massage. Flertalet studier påvisar att lugnande naturljud och avslappnande musik ökar serotoninnivåerna. Science Daily gjorde en kontrollerad studie som visade en signifikant minskning av stress, ångest och depression efter två veckors musikterapi.

Du kanske undrar hur det gäller för en massagestol? Det är lätt att anta att en massage kommer att slappna av din kropp, men med införlivandet av musik kan du nu slappna av mentalt också.

Massagestolar utrustade med ett musiksystem blir allt populärare. Du kan ansluta till enheten eller dra nytta av Bluetooth som vissa stolar erbjuder och njuta av fördelarna med musikterapi under massagen.

Massasjestol - gravid

Om jag är gravid?

Om du använder en massagestol eller funderar på att köpa en men är orolig för att använda den när du är gravid har vi goda nyheter. En massagestol kan vara bra när du är gravid, och så länge du vidtar samma försiktighetsåtgärder som när du får massage av en terapeut går det bra.

Den största oro när du får massage som gravid är att rörelser eller stimulering av vissa tryckpunkter kan orsaka problem med graviditeten eller orsaka tidig födsel. Därför rekommenderas det att undvika fotledsområdet, eftersom det är där många av dessa tryckpunkter finns.

En del gravida människor undrar hur vibrationsfunktionen i en massagefåtölj fungerar, och är inte jobbigare än att ta en rask promenad eller en lätt joggingtur. Precis som med vibrationerna visar ingen vetenskaplig forskning att användning av en massagestol före födseln kan orsaka missfall eller skador.

När man talar om värmeelement i en massagestol är det osannolikt att de är skadliga, eftersom de leder värmen till ryggen eller möjligen till vader och fötter. Detta kommer sannolikt inte att öka den totala kroppstemperaturen eftersom en badtunna eller bastu skulle vara av intresse för gravida personer.

Som du kan se är det högst troligt att det inte finns några problem med att använda en massagestol, men om du är orolig kan du alltid vänta tills graviditeten är över.

Fördelar med en massagestol under graviditeten

Ryggsmärtor

Ett av de vanligaste problemen som rapporteras under graviditeten är ryggsmärtor. En massagestol, med eller utan värmefunktion, kan hjälpa dig att lindra en del av detta obehag. De flesta gravida upplever detta i nedre delen av ryggen och många tycker att rullarna i en massagefåtölj ger lindring när de använder kroppsskanningen för att placera dem rätt.

Humörsvängningar

Smärta och allmänt obehag i samband med graviditet kan leda till dåligt humör. Några minuter i en massagestol kan inte bara lindra några av dessa smärtor, utan också förbättra ditt humör.

Stärker ditt immunförsvar

Studier har påvisat att en massage kan stärka immunförsvaret. Massage stimulerar de vita blodkropparna och hjälper till att producera fler lymfocyter, som hjälper dig att skydda din kropp mot virus.

Massagestolar är ett bra sätt för gravida som älskar massage att få alla fördelar med en terapeutisk massage i sitt hem.

När smärta eller andra symtom i samband med graviditeten blir för mycket att bära kan några minuters avkoppling i en massagestol göra stor skillnad.

Massasjestol skade

Vad om jag är skadad?

Många använder massage som behandling när de tar hand om en mjukdelsskada. Även om skelettskador också gynnas av massage, måste lämpliga försiktighetsåtgärder och protokoll användas om du ska förbättra skadan.

För alla typer av skador rekommenderas det att du väntar minst 48 timmar, ibland upp till 72 timmar, innan du ägnar dig åt någon typ av massage. Speciellt vid akuta skador, såsom förtöjning eller stukning, måste du följa R.I.C.E. program för vila, is, kompression och höjd först.

Om svullnad och smärta kvarstår efter två hela dagar, vänta med massage och rådfråga din läkare om du inte redan har gjort det.

Om du har en benskada, kontakta en massageterapeut eller sjukgymnast om personlig, indirekt massage för att uppmuntra blodflödet och ytterligare minska svullnad. Eftersom denna typ av skada varierar kraftigt mellan fall och personer, rekommenderas det att du undviker att använda en massagestol i dessa områden och istället konsulterar en professionell läkare eller sjukgymnast för att möta dina specifika behov.

När du väl fått ett professionellt utlåtande för att få massage behöver du bara lyssna på din kropp och finna en rutin som fungerar för dig. Många massagestolar har luftkompression som använder riktade luftceller för att trycka och släppa. Detta är ofta idealiskt eftersom de inte använder exakt tryck.

När du vant dig vid detta program kan du uppgradera till svensk massage och testa hur det känns. Detta kan också uppmuntra förbättrad cirkulation så att din kropp kan läka från skadan.

Om du känner smärta när du använder en massagestol på eller runt det skadade området, avbryt användningen och prova antingen en annan massagemetod som undviker skadan eller ta en paus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *